Päivän suunnitelmissa oli tutustua hieman Abiskon Kansallispuistoon ja tarkemmin ottaen oltiin bongattu pieni ja näyttävä kanjoni, Abiskoeatnu kanjoni sekä Laktajakk vesiputous, joka tosin ei kuulu itse Abiskon Kansallispuistoon, mutta sijaitsee aivan lähettyvillä.
Abiskon kansallispuisto sijaitsee Ruotsin lapissa lähellä Norjan rajaa, vain noin 40 kilometrin päässä maiden rajalta ja on suosittu matkailukohde ympäri vuoden.
Abiskoeatnu – Abiskon kanjoni
Abiskoeatnu kanjoni on yksi Abiskon kansallispuiston helpoiten saavutettavista nähtävyyksistä ja onkin ehdottomasti pysähtymisen arvoinen paikka. Lyhyt, 1,6 kilometrin helppokulkuinen reitti sijaitsee aivan vierailukeskuksen, Abisko Turiststationin vieressä, josta löytyy myös hyvin parkkipaikkoja.
Reitti alkaa mutkittelevaa, laudoilla vierustettua käytävää pitkin, joka luo kivasti tunnelmaa ja johdattaa kohti kanjonia. Itse kanjonin kiertävä reitti on helppokulkuista polkua, jonka varrella on todella näyttävät näkymät alhaalla virtaavalle Abiskojåkka joelle, joka johtaa viereiseen Torneträsk järveen.
Heti alkupuolella saavutaan kanjonin alkuun johon vesi virtaa voimakkaasti tunnelia pitkin, joka on rakennettu alittamaan viereiset rauta- sekä autotien. Vaikka reitti on lyhyt, niin ainakin meillä vierähti tovin aikaa maisemia rauhassa ihastellen.
Maasto kanjonin päällä on kivan sammaleista ja matalaa puustoa, joka on tyypillistä pohjoista maisemaa ja todella tunnelmallinen tuntureiden ympäröidessä aluetta.
Reitillä on paljon hienoja paikkoja jossa kannattaa kamera kaivaa esiin tai vain ihastella kanjonin pystysuoria kallioita ja kristallinkirkkaana virtaavaa jokea, jonka pohjakivetkin erottuvat veden läpi.
Reitin varrella on myös piknik-pöytä, jossa voi viettää mukavan eväshetken kauniissa maisemissa sekä kanjonin ylittää tukeva, joskin hieman ruosteinen silta, jossa kanjonia voi ihastella keskellä sitä.
Ehdottomasti suositeltava pysähdyspaikka joko lyhyelle tai pidemmällekin visiitille, mutta pysähtyä kyllä kannattaa. Helppo saavutettavuus mahdollistaa halutessaan pikaisenkin pysähdyksen ja heti reitin alku tarjoaakin jo kivat näkymät, mutta suositellaan kyllä kiertämään koko lenkki.
Laktajakk Waterfall
Kungsledeniltä suuntasimme kohti Laktajakk vesiputousta, joka sijaitsee noin 25 kilometrin päässä Norjan suuntaan. Lähettyvillä on parkkipaikka ja löydät sen täältä. Parkkipaikalta saa kävellä noin kilometrin verran tien laitaa takaisin päin, josta varsinainen polku lähtee kohti vesiputousta, polulla on mittaa arviolta 0,5-1 kilometri, eli kokonaisuudessaan reitille tulee mittaa menopaluuna arviolta 3-4 kilometriä.
Alussa reitti kulkee vehreässä maastossa, jonka jälkeen reitti johtaa Loktajohka-joen varrelle. Matkalta löytyi myös hylätyn oloinen levähdyspaikka ja huussi, josta puuttuu katto kokonaisuudessaa eli ilmanvaihto ainakin toimii😆 Tässä kohdin joen ylittää myös pieni vanha silta, mutta suosittelemme kulkemaan koko matkan joen vasenta puolta joka johtaa parhaalle paikalle putouksen alle. Myös junarata tulee ylittää, jossa luonnollisesti tulee noudattaa varovaisuutta. Junarata on käytössä ja siinä kulkee todella pitkiä tavarajunia.
Polku on alkupuolella hyvin selkeä ja helppokulkuinen, mutta loppupuolella oli haastavampia kohtia, jossa polku oli melko mutainen samalla nousten kivikossa ylöspäin. Reitin seuraaminen on kuitenkin helppoa, kun kulkee vaan joen vartta eteenpäin.
Hyvät kengät on suositeltavat, mutta lenkkareilla, joilla mekin oltiin liikenteessä pärjää kyllä mainiosti.
Perille päästyä maisemat olivat kyllä todella upeat! Jylhä vesiputous kuohuu ja pauhaa aivan silmien edessä ja vesipölly tuo mukavaa virkistystä, varsinkin kun meille sattui mukavan aurinkoinen päivä täällä vierailuun. Kannattaa todellakin nähdä pieni vaiva ja patikoida vesiputoukselle, todella hieno!
Tästä jatkoimme matkaa kohti Norjaa, jonka rajalle olikin enään kymmenisen kilometriä. Jatketaan Norjan puolelta seuraavassa postauksessa.
Ruotsin lappi oli meille täysin tuntematon alue, eikä meillä ollut mitään odotuksia tälle, mutta kaikkiaan se yllätti kyllä todella positiivisesti. Varsinkin Abiskon seutu Norjan rajan tuntumassa oli todella upeaa aluetta.
Related posts:
- Gorsabrua – Pohjois-Euroopan syvin kanjoni, Norja
- Läntiset Dolomiitit – Alppikyliä ja unohtumattomia maisemia
- Lago di Braies & Itäiset dolomiitit – Dolomiittien kauneimmat maisemat
- Upeiden maisemien Festvågtind -vaellus Lofooteilla
- Ryten vaellus, Lofootit
- Hesten vaellus – Näkymät jylhälle Seglalle
- Blåvatnet – Lyngenin Alpit
- Kotiinpaluu Lapin kautta
- Steindalsbreen jäätikkö – Lyngenin alpit
- Parhaita kyliä Lofooteilla