
Helsingin edustalla sijaitseva Suomenlinna on varmasti jokaiselle tuttu, ainakin nimeltä. Aivan Suomenlinnan vieressä sijaitsee vähemmän tunnettu Vallisaari, joka on myös omalta osaltaan kiehtova ja historiallinen päiväretkikohde Helsingin saaristossa.
Vallisaari oli pitkään sotilaskäytössä ja se on avattu yleisölle vasta vuonna 2016. Tämän myötä se onkin pysynyt hyvin luonnonmukaisena ja saari on hyvin vehreä ja luonnonläheisempi suositumpaan naapurisaareen verrattuna. Fasiliteetit ovat vielä melko rajalliset, mutta saarelta löytyy muutamia kahviloita sekä ravintoloita.
Näin pääset Vallisaareen – Vallisaari lautta
Vallisaareen pääset kätevästi lautalla Helsingin Kauppatorilta, aivan kuten Suomenlinnaan, joskin HSL:n liput eivät käy Vallisaareen meneviin lauttoihin, joten erillinen matkalippu on ostettava. Lauttaliikennettä hoitaa FRS Finland ja liput voi ostaa joko etukäteen netistä (esim. vallisaari.fi) tai paikan päältä Kauppatorin lipunmyyntipisteestä (meno-paluu 10,90 € /aikuinen). Lauttamatka kestää noin 20 minuuttia ja jo lauttamatka tarjoaa upeita näkymiä saaristoon. Vaihtoehtoisesti Vallisaareen voi saapua myös omalla veneellä, jossa vierasvenesatama löytyy Torpedolahdelta.
Vallisaari on avoinna yleisölle ainoastaan kesäkaudella toukokuusta-syyskuun lopulle. Kesällä lauttamatkat ovat säännöllisiä ja helppo tapa siirtyä Vallisaareen, mutta talvikaudella saari on suljettu yleisöltä. Kannattaa tutustua lauttojen liikennöintiin ja aikatauluihin etukäteen.
Kannattaa myös huomioida, että paluu lautta lähtee eri pisteestä, kuin saarelle saapuminen. Kauppatorilta saavutaan saaren pohjoisosassa sijaitsevaan Luotsipihan laituriin ja paluu lautta lähtee Vallisaaren ja Kuninkaansaaren välissä sijaitsevalta Torpedolahden laiturilta.


Saapuminen luonnonrauhaan
Vallisaaressa vastaanottaa heti erilainen tunnelma, luonto täällä on paljon villimpää ja monimuotoisempaa kuin monilla muilla Helsingin saarilla. Vallisaari on erityisen tunnettu rikkaasta lajistostaan ja siellä elää muun muassa harvinaisia kasveja, perhosia sekä lepakoita. Saari on säilynyt pitkään luonnontilassa, mikä tekee siitä upean kontrastin kaupunkielämälle.
Jo lauttasatamassa voit tuntea rauhan, joka saarella vallitsee. Vallisaari ei ole paikka kiireelle, vaan tutkimusmatkalle, jolla pääset rauhassa nauttimaan kauniista ympäristöstä.
Kaksi upeaa reittiä: Aleksanterin kierros & Kuninkaansaaren kierros
Vallisaarella liikkuminen tapahtuu ainoastaan merkattuja reittejä pitkin. Vallisaaren reitit ovat, Aleksanterin kierros ja Kuninkaansaaren kierros, jotka ovat helppokulkuisia ja opastettuja polkuja, joiden varrelta löydät kaikki tärkeimmät nähtävyydet. Liikkuminen on rajoitettu ainoastaan merkityille reiteille, sillä sen ulkopuolella rakenteet voivat olla vaarallisia mm. sortumisvaaran takia sekä Vallisaaressa vuonna 1937 tapahtuneen räjähdeonnettomuuden johdosta, jonka jäljiltä maastossa saattaa olla edelleen räjähteitä. Vallisaaren eteläosa onkin kokonaan kiellettyä aluetta rangaistuksen uhalla, mutta kielletty alue on hyvin merkattu, joten vahingossa sinne ei tule mentyä.
Aleksanterin kierros
Aleksanterin kierros on noin 3 kilometrin mittainen rengasreitti, joka kulkee Vallisaaren tärkeimpien kohteiden kautta. Polku on helppokulkuinen, joskin korkeuseroja on jonkin verran, mutta reitti sopii kaikenikäisille. Tärkeimmät nähtävyydet reitin varrella:
- Aleksanterin patteri, joka on yksi saaren vaikuttavimmista historiallisista kohteista. Tämä massiivinen linnoitus muistuttaa Vallisaaren merkityksestä sotilaskäytössä. Näköalatasanteelta avautuu upeat näkymät merelle ja erinomainen paikka katsella Kustaanmiekansalmen läpi lipuvia risteilyaluksia.
- Pohjolan Gibraltar, josta myös hienot näkymät Kustaanmiekansalmelle ja vastapäiseen Suomenlinnaan.
- Torpedolahti, joka on idyllinen paikka pysähtyä hetkeksi ihailemaan maisemia. Torpedolahti on myös palveluiden suhteen laajin kohde ja täältä löytyy useampia kahvila-ravintoloita tauon pitämiselle ja paluu lautan odotteluun, joka lähtee täältä. Torpedolahdessa sijaitsee myös Vallisaaren vierasvenesatama ja jonka ohi kulkemalla pääsee viereiseen Kuninkaansaareen.
- Lehmuskuja on upean vehreä, suurten lehmusten reunoittama kuja, joka johdattaa reittiä myötäpäivään kierrettäessä kohti Aleksanterin patteria.
- Niityt ja lammet tekevät saaresta erityisen vihreän ja luonnonläheisen. Lammista suurin on Vallisaaren lampi aivan Aleksanterin kierroksen varrella. Vaikka lampi houkuttelisikin uinnille lämpimänä kesäpäivänä, niin uiminen lammessa on kiellettyä.






Kuninkaansaaren kierros
Kuninkaansaaren kierros on hieman lyhyempi, noin 2,5 kilometriä ja kulkemisen suhteen hieman haastavampi reitti, reitille pääsee Torpedolahden kautta. Tämä alue oli aiemmin suljettu yleisöltä, mutta nykyään se on Vallisaaren rauhallisimpia osia, josta löydät upeita maisemia ja vanhoja sotilaskohteita. Reitti vaatii hieman enemmän kävelyintoa, mutta erinomainen lisä Aleksanterin kierrokselle ja palkitsee vaivan upeilla maisemilla ja vanhoilla linnoituksilla.
Ehdottomasti vaikuttavin osuus Kuninkaansaaressa on vankka linnoitus, joka alkaa reitin alkupuolelta ja jatkuu lähes läpi saaren. Linnoitusta pääsee tutkimaan melko hyvin ja linnoituksen Torpedolahden puoleisesta päästä on upeat maisemat merelle.
Lisää rakennelmia löytyy mäen päältä, jonne pääsee kiertämällä saaren itäreunan kautta bunkkerisaunan ja muuntajamajoituksen ohi, josta polku jatkuu kohti mäen huippua.






Vallisaaressa historia herää eloon
Vallisaaren historia sotilassaarena on yhä läsnä. Saaren vanhat rakennukset ja linnoitukset henkivät historiaa ja ovat kiehtovia kohteita kierreltäväksi. Vaikka alue onkin osittain rajattua, niin nähtävää riittää helposti koko päiväksi. Erityisesti Aleksanterin patteri sekä Kuninkaansaaren linnoitus ovat merkittäviä kohteita jotka kannattaa nähdä ja kaiken kruunaa tietenkin upeat maisemat, jotka aukeavat eri puolilta saaria.
Vallisaari on Helsingin saariston helmi, joka yhdistää koskemattoman luonnon, historialliset linnoitukset ja rauhallisen tunnelman. Kokonaisuudessaan Vallisaari on erinomainen päiväretkikohde kaikille, jotka haluavat uppoutua sekä luontoon, että historiaan tai vaan nauttia kauniista kesäpäivästä ja rentoutua.
Vinkit onnistuneeseen retkeen Vallisaaressa
- Varustaudu mukavilla kengillä. Polut ovat helppokulkuisia, mutta mäkisiä ja välillä epätasaisia (Kuninkaansaari).
- Varaa riittävästi aikaa. Nähtävää riittää 2 saarella, joten aikaa kannattaa varata, jotta ehdit kiertää alueen rauhassa. Tarkasta, että milloin viimeinen lautta lähtee saarelta, jotta et myöhästy siitä.
- Ota mukaan eväitä. Piknik Vallisaaren luonnossa on elämys ja lisäksi eväät antavat energiaa kiertelyyn. Vaihtoehtoisesti voit myös nautiskella alueen terasseista ja niiden tarjonnasta.
- Kameralle tulee käyttöä! Vallisaari tarjoaa runsaasti kuvausmahdollisuuksia, niin luonnon, merimaisemien kuin historiallisten rakennusten muodossa. Lataa siis akut täyteen ennen lähtöä.
- Kunnioita luontoa. Vallisaari on suojeltu alue, joten pidä huolta siitä, ettei roskia jää jälkeesi.
- Hyödynnä opasteet ja kyltit. Opastetaulut antavat lisäinformaatiota kohteista ja saaren historiasta tehden vierailusta syventävämmän.
Vinkki tulevalle kesälle – Helsinki Biennaali Vallisaaressa 2025
Jos suunnittelet vierailua Vallisaareen ensi kesänä, ajoita reissusi Helsinki Biennaalin kanssa samaan aikaan! Tapahtuma järjestetään 12.6.–21.9.2025, ja tarjolla on upeita taide-elämyksiä huikeassa ympäristössä. Biennaali on maksuton ja sen aikana Vallisaari täyttyy taideteoksista, jotka sulautuvat täydellisesti saaren villiin luontoon ja historialliselle taustalle. Tämä yhdistelmä tekee Vallisaaresta entistäkin kiehtovamman vierailukohteen.


Related posts:
- Lampivaaran Ametistikaivos – Pyhä-Luoston Kansallispuisto
- Kotiinpaluu Lapin kautta
- Yksi maamme kauneimmista maisemista – Kaukolanharjun Näkötorni, Tammela
- Aulangon näkötorni ja muut Aulangon luonnonsuojelualueen nähtävyydet
- Julma-Ölkky & Muikkupuro – Karut ja kauniit maisemat Hossan kansallispuistossa
- Nordkapp – Manner-Euroopan pohjoisin piste
- Norjan puolelle ja kohti Stetindeniä sekä Lofootteja
- Liesjärven Kansallispuisto – Tammela
- Pohjois-Norjan helposti saavutettavat vesiputoukset – TOP 3
- Andøyan saari, Vesterålen – Lofoottien kupeessa, Norja