Pohjois-Norja on suosittu lomakohde suomalaisten keskuudessa, joka ei sinänsä yllätä kun ensimmäistä kertaa pääsee rajan yli. Maisemat muuttuvat hyvinkin pikaisesti rajan jälkeen ja luonto tarjoilee upeita maisemia loputtomalla syötöllä.
Luonnollisesti kun vuoristoa alkaa esiintyä, niin myös vesiputoukset yleistyvät. Vesiputoukset ovat hyvin suosittuja vierailukohteita ja niitä hämmästelee erittäin mielellään pidempiäkin aikoja.
Pohjois-Norja vuoristoineen on täynnä upeita vesiputouksia, joista jokainen ei tietenkään ole niin helposti saavutettavissa, mutta tässä postauksessa esittelemme 3 näyttävää ja helposti saavutettavissa olevaa vesiputousta, jotka eivät vaadi pitkää tai haastavaa vaellusta.
1. Gorsabrua, Birtavarre
Pohjois-Norjan vesiputouksista kiistatta ensimmäisenä tulee mainita Gorsabrua, joka tunnetaan myös nimellä Gorsabruan silta. Gorsabrua on Pohjois-Euroopan syvin kanjoni 153 metrin syvyydellä ja ehdottomasti yksi Pohjois-Norjan vaikuttavimmista vesiputouksista. Veden pauhu jylhään ja kapeaan kanjoniin jää varmasti jokaisen kävijän mieleen.
Gorsabrua sijaitsee lähellä suosittua Skibotnin aluetta ja Kilpisjärven suunnasta tullessa se on hyvin helposti saavutettavissa pienellä koukkauksella, mikäli on menossa esimerkiksi Lofoottien suuntaan.
Saapuminen ja reitti:
Sijainti: Gorsabruan parkkipaikka löytyy n. 13 km Birtavarren kylästä eteenpäin ja Skibotnista matkaa tulee noin 50 kilometriä. Tie Birtavarresta eteenpäin on vaihteleva kuntoinen ja lampaita saattaa olla tiellä paljon, joten kannattaa ajaa varovasti.
Kulku: Parkkipaikalta Gorsabruan sillalle on matkaa ainoastaan 1,8 km ja polku on helppo ja selkeä kulkuinen, joka on lähes koko matkan tasaista maastoa ja laskee hieman polun loppupäässä.
Erikoisuudet: Silta itsessään on kokemus – korkeanpaikankammoisella jalka saattaa hieman tutista, sillä silta sijaitsee 153 metriä kanjonin yläpuolella ja sieltä avautuvat näkymät ovat suorastaan häkeltävät. Huimapäisimmille sillalta on tarjolla mahdollisuus myös benjihyppyyn.
Lue kattavampi kuvaus Gorsabruasta täältä
2. Rovijoen putous, Skibotn
Rovijoen putous, tunnettaan myös nimellä Rovijoen morsiushuntu, on äärimmäisen helppo pysähdyskohde Kilpisjärveltä Norjan puolelle ajaessa. Rovijoen putous sijaitsee 28 km Kilpisjärveltä Skibotnin suuntaan, aivan E8 tien varressa.
Vesiputous on upea, toisen nimensä mukaisesti huntumainen, ylhäältä kapeampi ja alhaalta levenevä vesiputous ja korkeutta on kokonaisuudessaan 28 metriä.
Saapuminen ja reitti:
Sijainti: Rovijoen putous sijaitsee 28 kilometriä Kilpisjärveltä Skibotnin suuntaan. Aivan tien E8-varressa, jossa tilava parkkipaikka.
Kulku: Parkkipaikalta vesiputoukselle on vain muutaman sadan metrin matka. Seuraa parkkipaikalta joen reunaa ja löydät polun alaspäin. Aivan joen/putouksen reunaa pitkin reitti on osittain melko haastava ja vaatii hieman kiipeilyä, mutta alkupolun jälkeen alas kiertää myös helpompi kulkuisempi reitti, joka ei ole käytännössä sen pidempi.
Erikoisuudet: Näyttävä ja huntumainen vesiputous, jonka vesi on kristallinkirkasta. Vaikka paikka on suomalaisittain suositun reitin varressa ja paikka on helposti saavutettavissa, niin ainakaan meidän vierailujen aikaan paikalla ei ole ollut suurempaa ruuhkaa. Ainoastaan muutama kävijä on sattunut samanaikaisesti.
Lue enemmän Rovijoen putouksesta täältä
3. Valnesfossen, Bodø
Valnesfossen sijaitsee edeltäviä hieman etelämpänä, Bodøn kaupungin lähettyvillä ja on myös helposti saavutettavissa autolla ja lyhyellä patikoinnilla. Valnesfossenilla kannattaa ehdottomasti käydä vierailemassa, kun liikkuu Bodøn seudulla ja esimerkiksi Saltstraumenin maailman voimakkainta vuorovesivirtausta katselemassa.
Saapuminen ja reitti:
Sijainti: Noin 40 kilometriä Bodøsta ja 15 km suositusta Saltstraumenin vuorovesi vuonosta etelään, tien Fv17 varressa.
Reitti: Valnesfossenia voi käydä tutkailemassa sekä ylhäältä, että alhaalta käsin, mutta lähtöpiste on tällöin eri. Koko komeuden näkee parhaiten luonnollisesti alakautta, jonne parkkipaikalta on noin 1,5 km matka suuntaansa. Reitti on selkeä ja helppokulkuinen, joka kulkee lehmien laidunalueen läpi. Tästä on matkalla varoituskyltti ja alue on aidattu, mutta alueelle voi kuitenkin vapaasti mennä. Me ei nähty itse lehmiä, mutta todisteita lehmien olemassaolosta löytyi maasta kasapäin.
Erikoisuudet: Bodøn alueen korkein vesiputous, jolla on puhdasta vapaapudotus korkeutta noin 60 metriä. Matkan varrella on myös tulentekopaikka ja laavu, joka on aidattu erilleen laidunalueesta.
Yhteenveto
Pohjois-Norjasta löytyy vesiputouksia joka lähtöön ja niitä on niin isompia kuin pienempiäkin. Gorsabrua, Rovijoen putous ja Valnesfossen ovat näyttäviä, helposti saavutettavia ja sopivat hyvin päiväretkikohteiksi tai ovat nähtävissä jopa pienellä jaloittelu tauolla ajamisen lomassa. Näiden vesiputousten ympärillä saa nauttia rauhallisesta luonnosta ja upeista maisemista.
Related posts:
- Gorsabrua – Pohjois-Euroopan syvin kanjoni, Norja
- Steindalsbreen jäätikkö – Lyngenin alpit
- Majesteettinen Segla – Senjan suosituin nähtävyys
- Offersøykammen – Vaellusreitti Lofooteilla
- Reinebringen – Loputtomien portaiden nousu Lofooteilla
- Rovijoen putous – Norja
- Upeiden maisemien Festvågtind -vaellus Lofooteilla
- Ryten vaellus, Lofootit
- Hesten vaellus – Näkymät jylhälle Seglalle
- Blåvatnet – Lyngenin Alpit