Noitatunturin valloitusta varten suuntasimme ensimmäisenä Pyhä-Luoston Luontokeskus Naavaan, tarkoituksena saada tarkempi reitti ja vinkit vaellukselle. Olimme törmänneet kauniiseen kuvaan Noitatunturilta ja sen innoittamana olimme tänne lähdössä. Noitatunturi on Pyhä-Luoston kansallispuiston korkein huippu 540 metrin korkeudellaan.
Me ei oltu etukäteen selvitetty sen kummemmin reittiä tai pituutta ja tästä syystä päätettiin käydä kysymässä vinkkejä Naavasta. Sen verran kuitenkin oli tiedossa, että ihan muutaman kilometrin reitti tämä ei ole, joten varattiin hyvät eväät mukaan kuten aina patikoidessa. Ja mikäs sen mukavampaa onkaan, kun pitää evästaukoja luonnon helmassa.
Luontokeskus Naavan henkilökunnalta saimmekin hyvät vinkit ja ohjeet reitille ja auton sai jätettyä parkkiin Luontokeskus Naavan parkkipaikalle. Siitä sitten tossua toisen eteen ja kohti Noitatunturia. Pyhä-Luostolta löytyy paljon vaellusreittejä, lyhyemmistä pidempiin, joten sopiva reitti löytyy varmasti kaiken tasoiseen patikointiin ja luvassa on kauniita tunturimaisemia.
Noitatunturin valloitus olisi normaalisti noin 14,5 kilometriä pitkä vaellusreitti, mutta Uhriharjun portaat olivat remontin takia suljettu, niin tämä lisäsi matkaa hieman kun käytiin Isokurun päädyssä ja palattiin takaisin sekä jouduttiin paluumatkalla samasta syystä kiertämään kiertotietä. Kokonaisuudessaan meidän reitille tuli matkaa noin 18 kilometriä.
Mikäli haluaa käydä vain Isokurussa, niin Luontokeskus Naavalta kurun alkuun on matkaa 2 kilometriä ja itse Isokuru on noin kilometrin mittainen.
Ensimmäinen kohteemme reitillä oli tosiaan Isokuru, joka on suomen suurin kuru. Se on 220 metriä syvä ja todella näyttävän näköinen kivirinteineen. Kurun pohjalla kulkee puusilta jonka päästä löytyy Pyhänkasteenlampi sekä sinne laskeva pyhänkasteenputous.
Isokurulta jatkoimme kohti Oravalampea. Reitti on kaunista ja hyvä kulkuista metsäpolkua, mutta mitä lähemmäs Noitatunturia saavutaan sitä enemmän polulla alkaa olla kiviä. Oravalammelta löytyy kota ja tässä onkin hyvä paikka pitää evästauko lammen rannalla ja nauttia luonnonrauhasta kauniissa maisemassa.
Kohti huippua
Oravalammelta reitti alkaa nousemaan kohti Noitatunturin huippua. Reitti muuttuu hyvin kivikkoiseksi ja haastavammaksi kulkea. Reittiä saattaa olla haastava havaita kivikossa, mutta tähtäämällä kohti huippua suunta pysyy selkeänä. Ylöspäin nouseminen onkin tosiaan kivikossa kapuamista ja tuntuukin, että Noitatunturi on yksi jättimäinen kivikasa 😅
Reitti on suht rankka, joten kannattaa varata reipasta reissumieltä matkaan, sekä hyvät ja tukevat kengät. Reitti on kuitenkin täysin kuljettavissa ihan perushyvällä kunnolla.
Mutta kaikki vaiva on todella sen arvoista, lopulta Noitatunturin huipulle päästyä maisemat ovat kertakaikkiaan kauniit! Täydellisen seesteiset panoraamanäkymät ympäröivään erämaahan. Olimme huipulla auringonlaskun aikaan ja oli ihana katsoa kun taivas värjäytyi upean oranssinpunertavaksi.
Aikamme nautimme huipun maisemista, kunnes oli aika lähteä paluumatkalle.
Paluumatkan reitti
Paluumatka kulkee Noitatunturin toista rinnettä alaspäin, tämän puolen reitti oli huomattavasti selkeämmin havaittavissa eikä tarvinnut juurikaan miettiä, että oliko menossa oikeaan suuntaan. Ensimmäisenä polku kiertää Annikinlammen, josta matka jatkuu kohti Karhunjuomalampea. Rinteen jälkeen reitti kulkee kivaa metsämaisemaa ja helppokulkuista polkua. Karhunjuomalammen tuntumasta normaali Noitatunturin Valloitus -reitti kulkee uhriharjun portaiden kautta Isokuruun ja sieltä kohti Luontokeskus Naavaa, mutta koska portaat olivat suljettu, niin me seurasimme Karhunjuomalammen reitin loppuosuutta, joka kulkee kohti Huttulaavua ja pohjoispuolen laskettelurinteiden läpi, kiertäen Hotelli Pyhätunturin kautta takaisin Luontokeskukseen.
Noitatunturi on ehdottomasti valloittamisen arvoinen ja upeat Lapin maisemat palkitsevat ylös kapuamisen. Suositeltava varattava aika tälle reitille on noin 6 tuntia ja reitin suorittaa ihan normaalilla perushyvällä kunnolla.
Luontokeskus Naavalta suunnattiin sitten kohti leiriä ja untenmaille. Seuraavana päivänä meillä oli suunta kohti Lampivaaran ametistikaivosta, joka sijaitsee myös Pyhä-Luoston Kansallispuistossa.
Related posts:
- Lampivaaran Ametistikaivos – Pyhä-Luoston Kansallispuisto
- Gorsabrua – Pohjois-Euroopan syvin kanjoni, Norja
- Majesteettinen Segla – Senjan suosituin nähtävyys
- Offersøykammen – Vaellusreitti Lofooteilla
- Reinebringen – Loputtomien portaiden nousu Lofooteilla
- Rovijoen putous – Norja
- Estany de Sant Maurici Kansallispuisto – Pyreneiden vuoristo, osa 3
- Plitvicen kansallispuisto, Kroatia
- Tolmin Gorges – Upea kanjoni Sloveniassa
- Kotiinpaluu Lapin kautta