Heräsimme leiristä hyvin nukutun yön jälkeen, edeltävän illan pitkä patikka Noitatunturille auttoi nukkumaan hyvinkin sikeästi. Teltasta ulos kömpiessä edessämme oli suoraan järvimaisema, voisiko paremmin aamu alkaa! Eikun aamupuurot ja kahvit keittymään trangialla. Olimme leirintäalueella Camping Pyhäjärvi (Lomakeskus Lapin Orava) ja sijainti tässä oli loistava. Siinä aamupuuroa keitellessä saatiin katsella myös kuinka porot jolkottelivat leirintäalueen pihamaalla.
Olimme törmänneet, että Pyhä-Luostolta löytyy ametistikaivos, jossa saisi kaivaa itselleen ihan itse ihan oikeat ametistit! Tästä innostuimme ihan todella ja tänne oli päästävä. Joten se olikin tämän päivän aktiviteetti.
Lampivaaran Ametistikaivos sijaitsee keskellä kansallispuistoa ja sinne on matkaa Luontokeskus Naavalta vähän reilu 20 kilometriä. Autolla ei pääse ihan perille asti, vaan lähin parkkipaikka löytyy Ukko-Luostontieltä, josta matkaa kaivokselle on noin 2,5 kilometriä. Reitti on helppokulkuinen ja sen voi taittaa niin kävellen kun pyörälläkin.
Perillä kaivoksella odottaa pieni kahvila, josta saa ostettua liput kaivokselle, sekä luonnollisesti kahvia ja pientä purtavaa. Liput voi ostaa myös etukäteen netistä kaivoksen sivuilta, mutta liput saa tosiaan myös ostettua tästä kahvilasta. Me ostimme liput kahvilalta ja lipun hinta oli noin 20€ /hlö. Kaivokselle pääsee tutustumaan ainoastaan noin tunnin mittaisilla opastetuilla kierroksilla, jotka lähtevät aina tasatunnein kahvilalta. Omatoimista tutustumista ei voi siis harrastaa.
Kierroksen alkaessa opas tulee hakemaan ryhmän kahvilalta, josta lyhyehköt portaat johtavat hieman ylemmäs kaivokselle. Kierros alkaa esittelyllä jossa opas kertoo kaivoksen historiasta, yleisesti ametisteista ja niiden ominaisuuksista sekä käyttötarkoituksista. Näytillä on myös kaivokselta löytyneitä ametisteja, joihin saatiin lopuksi tutustua. Ametistia pidetään onnen jalokivenä ja sillä uskotaan olevan rauhoittavia vaikutuksia.
Esittelyn jälkeen oli aika päästä tositoimiin ja suunnattiin siis itse kaivokselle. Laskeuduimme portaita katetun kaivoksen läpi, joka oli hieno ja tunnelmallinen ja tämän jälkeen päästiin kaivuualueelle, jossa pääsee kaivamaan ametistia. Kaivos on avokaivos, eli kannattaa valita päivä, kun sää on hyvä tai ainakin varustautua sään mukaisesti.
Saimme avuksi pienen siivilän, sekä pienen hakun jonka avulla kaivaa maata. Fiilis oli kuin pikkulapsena hiekkalaatikolla! Samaan aikaan hauskaa ja jännittävää, sillä jokainen hakun isku on mahdollisuus ja et tiedä, että milloin se paljastaa ametististikiven pilkottamasta maaperästä. Ja kyllä, lopulta se ametisti sieltä löytyi! Ja mikä parasta, ametistin saa viedä mukanaan kotiin matkamuistona, kunhan se mahtuu nyrkkiin. Meillä kävi onni sillä löysimme upeat ja suhteellisen isot ametistit!
Ametistien kaivuun jälkeen kierros vie vierailemaan putiikissa, josta voi ostaa muun muassa ametisteistä tehtyjä kauniita koruja ja muuta. Paikka oli todella kiva kokemus ja ehdottomasti jokaisen euron arvoinen. Suosittelemmekin siis käymään, mikäli paikka yhtään mietityttää.
Ametistikaivos vierailun jälkeen lähdimme suuntaamaan matkaa eteenpäin kohti Suomen oikeaa käsivartta ja Inaria, jonne oli noin 3 tunnin ajomatka. Buukkasimme majoituksen Lomakylä Inarista, täältä löytyy erilaisia majoitusvaihtoehtoja ja me valitsimme pienen mökin. Mökki oli yllättävän tilava ja sieltä löytyi pieni keittiö, kylpyhuone/vessa, sohva, sänky yms, sekä auton sai suoraan mökin viereen parkkiin ja tämä oli iso plussa. Paikka oli kauniisti järven rannalla. Tämä oli oikein mukava valinta majoittumiseen.
Related posts:
- Noitatunturin valloitus & reitti – Pyhä-Luoston Kansallispuisto
- Nordkapp – Manner-Euroopan pohjoisin piste
- Gorsabrua – Pohjois-Euroopan syvin kanjoni, Norja
- Suuntana Lofootit – Lofoottien parhaat palat
- Kalajoki Hiekkasärkät ja kotiinpaluu
- Plitvicen kansallispuisto, Kroatia
- Läntiset Dolomiitit – Alppikyliä ja unohtumattomia maisemia
- Lago di Braies & Itäiset dolomiitit – Dolomiittien kauneimmat maisemat
- Kotiinpaluu Lapin kautta
- Kaunis Senjan saari, Norja