Rokuan Kansallispuiston tunnusmerkkejä ovat hiekkaharjujen päällä kumpuilevat ja hopean hehkuisen jäkälän peitossa olevat metsät. Kauniisti kumpuileva maasto on helppokulkuista ja se tarjoaa nautinnollisia reittejä niin patikointiin, kuin maastopyöräilyynkin.
Rokuan Kansallispuisto sijaitsee Pohjois-Pohjanmaalla, noin 80 km Oulusta kaakkoon, Vaalan kylän lähettyvillä.
Kansallispuisto on osa Rokua Geoparkia, joka taas kuuluu Unescon Global Geopark verkostoon. Unescon Global Geoparkit ovat kansainvälisesti merkittäviä geologisia kohteita, jotka kertovat maapallon alueellista tarinaa. Suomessa on kaiken kaikkiaan viisi Unescon Global Geoparkia.
Me vierailtiin Rokualla heinäkuun puolivälin paikkeilla ja vaikka ajankohta on Suomen vilkkainta kesäloma-aikaa, niin kansallispuisto oli erittäin rauhallinen, eikä minkään aseteisesta ruuhkasta ollut viitteitä.
Pysäköintipaikka
Pookivaara on yksi Rokuan Kansallispuiston suosikkikohteita ja onkin myös helposti saavutettavissa.
Pookivaara on kansallispuiston korkein kohta ja siellä sijaitsee vanha palotorni, joka toimii nykyään näkötornina ja sieltä avautuu komeat maisemat silmänkantamattomiin jatkuvaan metsikköön.
Helpoin tapa päästä Pookivaaran näkötornille on pysäköidä auto Pookivaaran P-paikalle. Navigointi esim. Google Mapsin avulla voi olla haastavaa, sillä kartta ei näytä tietä perille. Vaalan suunnasta tullessa se ohjeistaakin Erämaahotelli Rokuanhoville, mutta sitä kautta autolla ei pääse perille. Matkaa tuleekin jatkaa kohti Rokua Health & Spa hotellia, jonka ohi vielä ajetaan ja käännytään vasemmalle, Salmisentielle, jonka varrestalöytyy mm. Rokuan Leirikeskus ja myöhemmin Pookivaaran pysäköintipaikka.
Pysäköintipaikka on suhteellisen pieni, tilaa on muutamille autoille, mutta heinäkuun puolivälissä paikalla oli ainoastaan pari autoa meidän lisäksi.
Pookivaaran näkötornille
Matkaa parkkipaikalta Pookivaaralle on vain noin kilometrin verran ja reitti on hyvin helppokulkuinen, joka tekee kohteesta helpon päiväretkikohteen. Metsämaisemat reitillä ovat kauniita ja kumpuilevia, hopeisen jäkälän peitossa olevaa metsää.
Pookivaaran näkötorni on vanha palotorni, joka on rakennettu vuonna 1936 metsäpalojen tarkkailua varten. Rokuan maasto onkin hyvin herkkää metsäpaloille ja metsäpalovaroituksen aikaan tulenteko on kielletty myös hormillisissa nuotiopaikoissa. Palotorni toimi myös läpi talvisodan ilmavalvonta tornina. Tornin juurella sijaitsee myös saman vuonna rakennettu palovartijan tupa, jotka molemman yhdessä ovat kulttuurihistoriallisesti merkittäviä rakennuksia. Kannattaakin kurkata sisään palovartijan tupaan, josta saa hieman käsitystä millaisissa olosuhteissa palovartijat ovat aikanaan aikaansa viettäneet.
Näkötorniin on retkeilijöillä vapaapääsy ja ylhäältä käsin voi ihailla silmänkantamattomiin jatkuvaa harjujen kumpuilemaa erämaamaisemaa. Torniin vievät rappuset ovat melko jyrkät ja läpikuljettavat aukot ovat pienehköjä, joten päätä kannattaa varoa ja mm. reppu kannattaa jättää alas, niin kulkeminen on helpompaa. Torni itsessään on metallirunkoinen ja tekee siitä hyvin tukevan.
Paikalta löytyy näkötornin ja palovartijan tuvan lisäksi myös päivätupa sekä varaustupa ja puuvarasto sekä kuivakäymälä.
Meidän vierailun aikaan iskikin kunnollinen sadekuuro ja päädyimme pitelemään sadetta päivätupaan takkatulen ääressä, makkarat grillaten.
Pookivaaralta Syvyydenkaivolle – Todellista luonnonrauhaa
Sadekuuron jälkeen lähdimme kohti Syvyydenkaivoa, jonne Pookivaaralta on noin 1,6 km matka ja se sijaitsee sinisellä merkatun Syvyydenkierros reitin varressa. Syvyydenkaivo on Suomen syvin suppa yli 50 metrin syvyydellä ja se on muodostunut aikanaan jäätiköiden sulaessa.
Reitti tännekin on melko helppokulkuinen, korkeuseroja on hieman ja polun leveys vaihtelee leveämmästä reitistä kapeaan metsäpolkuun. Reitin varrella on useampia infotauluja, jotka kertovat Rokuan ainutlaatuisesta luonnosta sekä geologiasta. Täällä sai nautiskella todellisesta luonnonrauhasta, ainoastaan hiljainen metsä eikä muita kulkijoita näkynyt.
Syvyydenkaivon reunalla on pitkät portaat, jotka johdattaa reitillä eteenpäin ja portaita ylemmäs noustua alkaakin hahmottamaan Supan suuruutta paremmin.
Syvyydenkierros on mukava lisä Pookivaaralla käyntiin ja tekee kokonaisuudesta hyvän päiväretki kohteen.
Pookivaara & Syvyydenkaivo
Pituus: Kokonaisuudessaan noin 5 kilometriä Pookivaaran P-paikalta
Kulkuaika: n. 2 tuntia
Vaativuusluokka: Helppo/Keskivaikea
Reitti kulkee läpi kumpuilevien, pääosin hopeisen jäkälän peitossa olevien metsämaisemien ja on yksinkertaisesti hyvin kaunista ja rauhallista. Reitti on suhteellisen helppokulkuista, mutta korkeuseroja on hieman.
Rokuan Kansallispuisto teki vaikutuksen todella kauniilla maisemilla sekä miellyttävällä maastolla. Maasto on erittäin otollinen maastopyöräilyyn ja tänne täytyykin palata joku kerta pyörien kanssa.
Related posts:
- Noitatunturin valloitus & reitti – Pyhä-Luoston Kansallispuisto
- Kotiinpaluu Lapin kautta
- Liesjärven Kansallispuisto – Tammela
- Nuuksion reitit: Korpinkierros | Luontokohteet Uusimaa
- Taivaan tavoittelijan Taival, Pohjoinen Sallatunturi – Sallan Kansallispuisto
- Suomen kaunein tunturi, Saanan huiputus – Saanatunturi, Kilpisjärvi
- Torronsuon reitit & Kiljamon lintutorni – Torronsuon kansallispuisto
- Julma-Ölkky & Muikkupuro – Karut ja kauniit maisemat Hossan kansallispuistossa
- Gorsabrua – Pohjois-Euroopan syvin kanjoni, Norja
- Majesteettinen Segla – Senjan suosituin nähtävyys