
Aulangon näkötorni ja luonnonsuojelualue on ollut pitkään suosittu matkailukohde Suomessa ja se on Hämeen linnan lisäksi Hämeenlinnan vierailluimpia paikkoja. Aulangon alueella vieraileekin vuosittain noin 400 000 ihmistä ja iso osa myös näkötornissa.
Vaikka vierailijamäärä on suuri, niin me olemme käyneet näkötornissa pari kertaa ja kummallakin kerralla paikka on ollut hyvin rauhallinen, ainoastaan muutamia muita vierailijoita.
Aulanko sijaitsee kaupungin keskustan pohjoispuolella ja matkaa keskustasta sinne on vain noin 5-6 kilometriä, joten se on helposti saavutettavissa eri kulkuvälineillä. Aulanko onkin erinomainen päiväretkikohde ja esimerkiksi pääkaupunkiseudulta matkaa sinne on vain tunnin verran.
Aulangon alueen on perustanut Eversti Hugo Standertskjöld 1800-1900 -luvun taitteessa ja halusi luoda siitä kaikille avoimen puistoalueen. Alue ja sen rakennukset ovat siis jo yli 100 vuotta vanhoja.
Aulangon rengasreitti yhdistää nähtävyydet
Aulangon luonnonsuojelualuetta, joka tunnetaan myös nimellä Aulangon puistometsä, kiertää autolla ajettava rengasreitti jonka varrelle Aulangon nähtävyydet sijoittuvat. Aulanko on upea luontokohde ja tarjoaakin sekä hienoja nähtävyyksiä, että kauniita maisemia.
Rengasreitti on yksisuuntainen ja autolla ajo on sallittu klo 8-23 välisenä aikana. Rengasreitin varrella on useampia parkkipaikkoja, joten alueen kiertäminen ja nähtävyyksien katselu sujuu vaivatta ilman pidempiä kävelyitä. Alueella kulkee myös kattavasti polkuja, joten halutessaan siellä pääsee nauttimaan syvemmälle luontoon ja tekemään mukavan päiväpatikan.
Aulangon näkötorni & näköalatasanne
Aulangon vierailluin kohde lienee Aulangonvuoren huipulla sijaitsevat Aulangon näkötorni ja näköalatasanne, joista aukeavat näkymät yhteen Suomen kansallismaisemista, Vanajaveden laaksoon, jossa kaunis Aulankojärvi sulautuu näyttävästi ympäröivään ja silmänkantamattomiin jatkuvaan vehreään metsään. Maisema on kuuleman mukaan inspiroinut useita Suomen merkittävimmistä taiteilijoista aina Sibeliuksesta Eino Leinoon.
Aulangon näkötorni on upea ilmestys luonnon keskellä ja linnamaisessa tornissa riittää ihailtavaa, upeiden maisemien lisäksi tietysti. Näkötorni on yli 100 vuotta vanha ja korkeutta tornilla on 33 metriä. Ylhäältä tornista avautuva kansallismaisema on kertakaikkisen upea.
Sama maisema, mutta hieman eri perspektiivistä avautuu myös näkötornin yhteydessä sijaitsevalta näköalatasanteelta.
Näkötornin vieressä on entinen metsänvartijan asunto, joka toimii nykyään kesäkahvilana. Myös tämä rakennus on peräisin 1900-luvun alusta ja siellä on ollut jonkintasoista kahvilatoimintaa aina alkuajoista lähtien.
Aulangon näkötorniin on vapaa pääsy sen aukioloaikoina, alkukesästä loppusyksyyn, joka päivä klo 8-20.




Karhuluola ja Karhuperhe -patsas
Aulangon karhuluola sijaitsee näkötornin alapuolella ja sinne vie rappuset näköalatasanteen vierestä. Hieman yli 300 porrasta johdattaa alas Karhuluolalle, joka on kallioon kaiverrettu syvennys ja jossa sijaitsee hieno, kivestä veistetty karhuperhe-patsas.
Tarinan mukaan patsaan mallina toimi ensi alkuun Korkeasaaresta hankittu karhunpentu, mutta tämän ollessa liian vilkas se vaihdettiin täytettyyn karhuun.
Karhuluolalta voi palata joko rappusia pitkin takaisin ylös tai vaihtoehtoisesti sieltä pääsee myös Aulankojärven rantaan ja polkuja pitkin kiertelemään muualle Aulangon luontoon.

Ruusulaakson paviljonki & Joutsenlampi
Ruusulaakson paviljonki on upea goottilaistyylinen puistopaviljonki, jossa voi nauttia kauniista englantilaistyylisistä puistomaisemista Metsälammen rannalla. Paviljonki on rakennettu jo 1800-luvun loppupuolella ja siellä käyskennellessä voikin kuvitella, että millaista elämä on ollut yli 100 vuotta sitten. Ruusulaakson paviljonki on suosittu kuvauskohde ja täältä saakin näyttäviä kuvia.


Joutsenlampi sijaitsee keskellä Aulangon puistometsää ja sitä kiertää noin kilometrin mittainen pensas- ja puulajipolku. Puistoon on istutettu alkujaan paljon ulkomaisia puulajeja ja polun varressa on noin 50 eri puu-/pensaslajia merkattuna.
Aulangon luonnonsuojelualueelta löytyykin lähes kaikki Suomessa luonnonvaraisena kasvavat jalopuulajit ja Joutsenlammen kierros tarjoaa hyvän mahdollisuuden tutustua näihin sekä kokonaisuudessaan kauniiseen puistomaisemaan.

Graniittilinna
Aulangon Graniittilinna on historialliselta linnalta vaikuttava rakennelma Aulangon puiston laidalla, mutta kyseessä ei ole kuitenkaan linnoitus käytössä ollut rakennus, vaan Aulangon perustajan Hugo Standertskjöldin rakennuttama linnoitus, koska halusi kartanonsa pihamaille linnoituksen.
Tämä ei kuitenkaan missään tapauksessa vähennä linnoituksen näyttävyyttä, vaan Graniittilinna on todella upea kokonaisuus vankkoinen muureineen ja näyttävine sisäänkäynteineen, jossa kannattaa ehdottomasti vierailla. Kesäisin Graniittilinnassa toimii myös kesäteatteri.


Onnentemppeli
Aulangon rengasreitin loppupuolella sijaitsee toinen Aulangon jäljellä olevista paviljongeista. Onnentemppelin ohi saattaa ajaa helposti, sen kohdalla on vain yksi pysäköintipaikka, mutta pysähtyminen kannattaa ehdottomasti.
Tiilestä muurattu punainen Onnentemppeli sijaitsee korkean kivikasan päällä, jonne johtaa puiset portaat.
“Kel onni on, se onnen kätkeköön” – Tarinan mukaan kivikasaan on haudattu myös kultakolikko, jonka löytäjälle Eversti lupasi koko Aulangon alueen. Temppelin sanotaan innoittaneen myös Eino Leinoa runoon Onnen laulu.
Näyttävään ja sympaattiseen paviljonkiin pääsee käymään sisälle ja se tarjoaa myös otollisen paikan satumaisten kuvien ottamiseen.


Ohjeita Aulangolla vierailuun
- Luonnon suojelalueella saa liikkua vapaasti jalkaisin sekä hiihtäen
- Autolla ajaminen sallittu rengasreitillä kesäisin klo 8-23
- Maastopyöräily sallittu ainoastaan merkatuilla pyöräreiteillä sekä päällystetyllä rengasreitillä
- Alueella on runsaasti polkuja, joista osa on leveitä ja tasaisia soveltuen sekä lastenrattaille, että pyörätuoleille
- Leiriytyminen alueella on kielletty
- Tulenteko sekä kalastus alueen lammissa on kielletty
Aulangon näkötorni sekä luonnonsuojelualue on kuin yksi suuri, avoin luonnon ja historian museo. Siellä jokainen löytää varmasti oman suosikki paikkansa, olipa se sitten näkötornin huipulta, karhupatsaiden keskeltä tai rauhalliselta metsäpolulta. Aulangolla vierähtää päivä helposti ja se on erinomainen päiväretkikohde.
Related posts:
- Lampivaaran Ametistikaivos – Pyhä-Luoston Kansallispuisto
- Kotiinpaluu Lapin kautta
- Yksi maamme kauneimmista maisemista – Kaukolanharjun Näkötorni, Tammela
- Suuntana Lofootit – Lofoottien parhaat palat
- Kuvankaunis Bled-järvi, Slovenia
- Lago di Braies & Itäiset dolomiitit – Dolomiittien kauneimmat maisemat
- Upea Alppitie Itävallassa – Silvretta-Bielerhöhe
- Laskettelureissu autolla Åreen – Pohjoismaiden suurimpaan laskettelukeskukseen
- Abiskoeatnu kanjoni ja Laktajakk vesiputous – Abiskon Kansallispuisto, Ruotsi
- Parhaita kyliä Lofooteilla